loading
Maske Cezası Ne kadardır ?
Maske Cezasını Kimler Kesebilir ?
Polis Maske Cezası Kesebilir Mi ?
Maske Cezası İptal Edilebilir Mi ?
Maske Cezası İptal Dilekçesi Örneği ?
Maske Cezası iptal için Nereye Başvurulur ?
Maske Cezası

Maske Cezası Ne Kadardır ?

Maske takmamanın cezası, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi çerçevesinde ve İçişleri Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda 900 TL olarak belirlendi.

Maske Cezasını Kim Kesebilir ?

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 22. maddesinde sayılan ‘Kabahat dolayısıyla idari yaptırım kararı vermeye ilgili kanunda açıkça gösterilen idari kurul, makam veya kamu görevlileri yetkilidir.’ hükmüyle 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 294. maddesinde sayılan ‘Bu kanunda yazılı olan idari para cezaları mahalli mülki amir tarafından verilir.’
Bu durumda Büyük şehirlerde kaymakam ilçelerde kaymakam diğer şehirlerde vali tarafından bu cezalar kesebilir. 

Polis ceza kesebilir mi ?

Polis ceza kesemez
Yargıtay, polisin de maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine göndermesi gerektiğinin belirtmiştir.
Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin iptaline karar verdiği ceza ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Mahkeme tarafından iptal edilen habere konu karar incelendiğinde; idari yaptırım karar tutanağının mülki amire onaylatılması sonrasında kişiye tebliğ edilmesi gerekirken, tutanağın mülki amire onaylatılmadan ilgiliye tebliğ edilerek, teslim edildiği ve bu şekilde mahkemeye taşındığı anlaşılmıştır
Yukarıda görüldüğü gibi polisin ceza kesme yetkisi olmamakla birlikte sadece tutanak tutup mülki amire gönderme yetkisi bulunmaktadır.

Uyarı İkaz ve Levhası Şart Mı ?

Bolu’da bir kadın haberi olmadığı gerekçesiyle kendisine kesilen maske cezasına itiraz etti. Yerel mahkemenin iptal kararını Adalet Bakanlığı Yargıtay’a götürdü. Yargıtay, maske cezası kesilebilmesi için uyarı levha ve afişlerinin olması gerektiğine karar verdi. Kararda polislerin ceza kesemeyeceği sadece tutanak tutabileceği de belirtildi.
Ancak Maske cezasının kaldırılması üzerine Adalet Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, sulh ceza mahkemesinin maske cezasını iptal eden kararının kanun yararına bozulması için Yargıtay’a başvurdu. 
Yargıtay 19. Ceza Dairesi, 9 Kasım’da oy çokluğu ile Bakanlığın başvurusunu kabul etti ve Sulh Ceza’nın maske cezasını iptal kararını kaldırdı. Yargıtay, anayasa, Umumi Hızfısıhha Kanunu, İl İdaresi Kanunu ve Kabahatler Kanunu hükümleri kapsamında maske cezasının hukuki değerlendirmesini yaptı. 
Genel sağlığı tehdit eden tehlikeli durumun önlenmesi için valiler başkanlığında toplanan Hıfzıssıhha Meclisi’nin maske takma yükümlülüğü kararı alabileceği belirtilerek, maske cezasına vize verildi. Sonuç olarak hala eski sistem yani uyarı ve ikaz levhaları olmadan ceza kesilmesinin önü açılmış oldu 

Maske Cezası Ne kadardır ?

Maske Cezası genelge kapsamında 900 TL TL olup 81 il tarafından halka ve kamuya açık alanlarda kurala uymayanlara bu para cezasının uygulanmaktadır. 

Maske Cezasında İndirim Var Mı ?

Maske cezaları da diğer tüm idari para cezarı gibi 15 gün içerisinde ödendiğinde 3/4 ü ödenir.Yani doğal olarak 15 gün içerisinde erken ödeme şartıyla %25 oranında bir indirim söz konusudur

Maske Cezasına İtiraz Nereye Yapılır?

Maske Cezasına İtiraz Dilekçeyle Mahkemelerdeki Sulh Ceza Hakimliklerine yapılır 

Maske Takmama Cezasına Nasıl itiraz Edilir.

Maske takma zorunluluğu 22 Haziran 2020 tarihiyle geçerli olmaya başladı. Bu kapsamda Ceza kesilen vatandaşlar Maskesiz sokağa çıkma yasağından ötürü para cezası aldıysanız Bulunduğunuz yer Sulh Ceza Hakimliğine 15 gün içerisinde itiraz dilekçesiyle itiraz edebilme hakkı bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise belirtilen süre olan 15 günlük zamanı geçirmeden itiraz dilekçeniz ile itiraz edilmesi gerekmektedir 

Maske Cezası İptal Dilekçesi Örneği

KAYSERİ NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN:
ADRES:
İDARİ PARA CEZASI MİKTARI:900 TL
İTİRAZ KONUSU: Maskesiz sokağa çıkma, maske takmama yasağı idari pazara cezasına itirazımızdır.
İTİRAZIM
Bakanlık tarafından yayınlanan genelge ile maskesiz sokağa çıkma yasağı gerekçesi olarak İl Özel İdaresi Kanunu ile Umumi Hıfzısıhha Kanunu gösterilmektedir. İl İdaresi Kanunu açık şekilde Valilere bazı konularda karar verme ile tedbir alma yetkisi sağlamış ise de, bu kanuna dayalı olarak maskesiz sokağa çıkma yasağı verilmesi ile Umumi Hıfzısıhha Kanununun uyarınca Kayseri’de parkta gezerken 900 TL idari para cezası kesilmiş olup tiraz ediyorum.
Ayrıca Bolu’da bir kadın haberi olmadığı gerekçesiyle kendisine kesilen maske cezasına itiraz etti. Yerel mahkemenin iptal kararını Adalet Bakanlığı Yargıtay’a götürdü. Yargıtay, maske cezası kesilebilmesi için uyarı levha ve afişlerinin olması gerektiğine karar verdi. Kararda polislerin ceza kesemeyeceği sadece tutanak tutabileceği de belirtildi. Bu kapsamda tarafımıza uyarı ikaz olmayan yerde ceza kesilmiştir.
Bununla birlikte Polis sadece GBt sorgusu yapmış yanımda olmasına rağmen ne cezadan bahsetmiş ne de Başkaca bir işlem yapmıştır. Ama sonrasında haberimiz bile olmadan gıyapta tutanak tutularak ceza kesilmiştir. Bu kesinlikle kötü niyetli bir cezadır. Ve iptal edilmesi gerekmektedir. 
Bu bilgiler ışığında tarafıma haksız yere uygulanan, idari para cezasının iptal edilmesini istiyorum.
Adı Soyadı İmzası

Kayseri ve çevresinde Adli ve idari para cezalarıyla ilgili olarak iptal ettirmek yahut yasal yollara başvurmak istiyorsanız. Adli ve idari para cezalarıyla ilgili uzman avukatlarla görüşmenizde fayda bulunmaktadır.

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

S.S.SHemen Ara!WhatsApp