Anlaşmalı çekişmeli dava dilekçe örnekleri için tıklayınız
Boşanma protokolu dilekçe örneği için tıklayınız
Boşanma Halinde Tazminat
Maddi Tazminat
Medeni kanunun 174/1. maddesine göre “Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.” T.M.K.’unun 174/1. maddesine göre maddi tazminat verilebilmesi için tazminat isteyen kişinin kusursuz veya davalı tarafa nazaran daha az kusurlu, davalı tarafın kusurlu olmuş olması gerekir. Eşit kusur halinde maddi tazminat istenemez.
Boşanma Davalarında Maddi Tazminat
Boşanma davalarında maddi tazminat talep edilebilmesi için taraflar açsından belirli şartların oluşması gerekir. Aksi taktirde talep edilecek maddi tazminatın hukuki bir altyapısı olmaması nedeniyle tazminat alınması imkansız olacaktır.
- Tarafların boşanmalarına karar verilmesi
- Boşanma davalarında tazminat isteyen taraf, boşanmayı getiren olaylarda eşinden daha az kusura sahip olmalı ya da kusursuz olmalıdır.
- Davalı taraf kusurlu olmalıdır.
- Davalı taraf boşanmaya kendi kusuru ile neden olmuşsa onun lehine olmayacak bir tazminat ödenmesine hükmedilemeyecektir.
- Boşanma davalarında tazminat talep eden kişinin, mevcut ya da olası menfaatlerinin boşanma nedeniyle sekteye uğraması gerekir.
Davalı Tarafın Kusurlu Olması Nedir?
Uygun Bir Tazminata Karar Verilmesi
1 – Kişilik Haklarının Saldırıya Uğramış Olması:
2- Manevi Tazminatın Niteliği ve Miktarı:
Maddi ve Manevi Tazminat İsteyen Kişinin Kusursuz ya da Daha Az Kusurlu Olması Gerekir
Eşler arasında maddi – manevi tazminat isteme hakkı yönünden hiçbir ayrım yapılmamıştır.Örneğin
Yargıtay 2.H.D.sinin kararlarına göre kocanın evlilik birliğinin öngördüğü yükümlülüklerini yerine getirmeyerek eşini uzun süre terk etmesi kusur sayılmaktadır.
No comment