Düğün Takıları Kime Ait Ziynet Eşyaları Alacağı Davası Nasıl Açılır, Nasıl İspatlanır?
Ziynetlerin hukuki niteliği nedir?
Aşağıda sayılanlar, kanun gereğince kişisel maldır
Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan
Manevî tazminat alacakları,
Kişisel mallar yerine geçen değerler
Boşanma Sürecinde Düğün Takıları Nasıl Tahsil Edilir?
Ziynet eşyası alacağı nasıl ispat edilir?
Ziynet eşyalarının erkeğin zilyetliğine terk edilmiş olmasını hayatın olağan akışına ters bulmuştur. Söz konusu eşyaların rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen götürebilen eşyalar olması sebebiyle evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürüp gizlemesinin her zaman mümkün olduğu görüşündedir. Bu sebeple kadın, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu evde kaldığını ispat yükü altındadır
Evlenme sırasında kadına takılan altınlarda erkeğin hakkı var mı?
Evlenme sırasında kadına armağan edilen ziynet eşyaları kim tarafından takılırsa takılsın kadınına bağışlanmış sayılır. İade olunmaz.Yani erkek bu takılarda hak iddia edilemez.Hakim burada örf ve adete bakmaz.Kadına takılıp takılmadığına bakar kadına takıldıysa kadına kadına bağışlanmış sayılır.Oysa erkekte durum farklıdır
Kocam Takıları Harcadı Takıların Bedelini Alabilir miyim ?
Boşanma sürecinde düğün takıları karşı taraftan talep edildiğinde çoğu zaman bu takıların fiziki olarak bu takıların mevcut olmamaktadır ve çoğu zaman evliliğin üzerinden yıllar geçmiş olması nedeniyle düğünde takılan takılar, evlilik içerisinde harcanabilmektedir. .Takılar kadının hakkı olarak görülmektedir. Bu bakımdan kadına bağışlanmış takıların koca tarafından evin ihtiyaçları için dahi olsa harcanmış olması durumu değiştirmeyecek boşanma durumunda bunu harcamış olan eşin bu takıların bedelini iade etme yükümlülüğü doğacaktır. Yani erkeğin, kadından düğün takılarını alarak bu takıları herhangi bir şeye harcaması (iş kurmak, ev alınması, borç ödemesi…) durumunda, düğün takılarının değeri hesaplanarak maddi yani para olarak ödenmesine karar verilir.
Boşanma Sürecinde Düğün Takıları Kapsamı Nedir?
Boşanma sürecinde düğün takıları talep edileceği zaman, düğünde takılmış olan her parça düğün takısı kapsamında değerlendirilse Bazı durumlarda kişisel eşyalar, talep konusu kapsam dışında bırakılabilir. Örneğin, gelinin babası tarafından düğünde erkeğe takılmış bir saat, her ne kadar düğün takısı olsa bile, damadın kişisel malı sayılır dolayısıyla boşanma sürecinde düğün takıları talep konusu olmaz.
Evlenme sırasında kadına Erkeğe Takılan altınlarda ve ziynet eşyaları kadının hakkı var mı?
Düğün esnasında hediye olarak erkeğe takılan ziynet eşyaları daha sonra kadına bağışlandıysa bu eşyalar kadına bağışlanmış sayılır ve iadesi istenemez.Sadece bağışlamadan rücunun şartları oluşursa iadesi istenebilir.
Evlilikte biriktirilen altınlar kime aittir ?
Erkek, hediye ettikleri ziynet eşyalarını kadından geri alabilir mi ?
- 1. Bağışlanan, bağışlayana veya yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse.
- 2. Bağışlanan, bağışlayana veya onun ailesinden bir kimseye karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranmışsa.
- 3. Bağışlanan, yüklemeli bağışlamada haklı bir sebep olmaksızın yüklemeyi yerine getirmemişse.
Merhaba Yargıtay’a çıkmış boşanma davasında takıların faizli hâlini isteyebilir miyim
davanızla birlikte faizini talep edebilirsiniz.