Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulmaktadır?
Ortak konutta beraber oturan eşlerden bir taşınmazın üzerine kayıtlı olmayan eşin ortak konutu bilgisi dışında satışına engel olması için aile konutu şerhi koyabilir.
Bunun için başvuruda bulunan eş Tapu Sicil Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile; konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış bir belge, nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği veya evlilik cüzdanı ile başvuru yapabilmektedir.
Aile Konutu Şerhi Ne İşe Yarar?
- Göreve başladıktan sonra gecikmeksizin terekedeki malların, hakların ve borçların listesini düzenler. Liste düzenlenirken olanak varsa mirasçılar hazır bulundurulur.
- Terekeyi yönetir ve yönetimin gerektirdiği ölçüde tereke mallarının zilyetliğinin kendisine devrini ister.
- Tereke alacaklarını tahsil eder, borçlarını öder.
- Vasiyetleri yerine getirir.
- Terekenin paylaşılması için plân hazırlar.
- Tereke ile ilgili dava ve takiplerde miras ortaklığını temsil eder. Mirasçılar tarafından açılmış davalardan görevi ile ilgili olanlara müdahil olarak katılabilir.
- Açtığı veya aleyhine açılan davalar ile yapılan takipleri mirasçılara bildirir.
Kayseri’de Miras Davalarına bakıyor musunuz ?
Evet Kayseri’de miras davaları miras hukukuna giren diğer konularda bu davalarla ilgileniyoruz.
Kayseri’de Miras hukuka giren davalarda ihtisas mahkemeleri var mı ?
Miras hukuku ile asliye Hukuk mahkemeleri ilgilenmektedir. Kayseri Mahkemeleri de 12 asliye Hukuk Mahkemesi bulunmaktadır. Bu kapsamda bu mahkemelerde miras davaları görülmektedir.
Kayseri’de ki miras davaları uzmanlık gerektiriyor mu ?
Evet Miras Hukuku medeni kanunun miras bölümünde işlenmiş bir hukuk dalıdır. Bu bakımdan bu alanda uzmanlık gerektirmekteidir.
No comment