loading

Ses kaydı almak suç mudur

Ses kaydını ikiye ayırabiliriz

Birincisi kişinin kendi bulunduğu ya da kendi görüşmesi içerisinde olan diyalogların ses kaydını alması

Diğeri kişinin bulunmadığı ya da görüşmede dahil olmadığı diyalogların ses kaydını alması

Kişin Bulunduğu ortamdaki sesi Kaydetmesi Suç Değildir

Burada bizim kastettiğimiz birincisi yani kişinin bulunduğu yahut görüşmede olduğu seslerin kaydının alınmasıdır bu kanunen suç değildir yani kişiler gönül rahatlığıyla kendi bulunduğu ya da iletişim dahilinde olduğu seslerin kaydını alabilir.

Kişinin Bulunmadığı ortamdaki sesi O ortamdakilerin rızası dışında kaydetmesi Suçtur.

Peki toplumda bilinen ses kaydı almak suçtur kısmındaki sorun nedir burada sıkıntı kişinin bulunmadığı ortamdaki ses kaydını almasıdır yani kişi bulunmadığı ortamda bir ses kaydını alırsa ortam dinleyerek bunu yaparsa bu ortam dinleme anlamında suç oluşturur. Örneğin ses kayıt cihazını ortama yerleştirerek. Ya da iki kişi arasındaki telefon görüşmesini cihaz yarımıyla 3. bir kişinin konuşmaları dinlemesi ve ses kaydına alması gibi, Burada farkındaysanız. Kaydı alan o ortamda ve görüşmede değildir. Fakat ilkinde kaydı alan görüşmededir. Burada oluşan Tck 133 kapsamında kişiler arasında aleni olmayan konuşmaların kayda alınması suçudur.

 

Dikkat Hangi Ses Kaydı olursa Olsun bu kayıtların 3. kişilere Paylaşılması Suçtur.

Burada bir hususu belirtmekte fayda var ses kaydının gerek suç olmayan kısmı gerekse suç olan kısmı olsun ikisini de 3. kişilerle paylaşmak Tck 132 kapsamında haberleşme gizliğinin ihlal suçuna sebebiyet verir. Yani siz ses kaydını nasıl olsa suç değil gönül rahatlığı ile kaydediyorum bunu o halde paylaşabilirim diye düşünmeyin o ses kaydını 3. kişilerle paylaşmak suçtur.

 

 

 

 

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

S.S.SHemen Ara!WhatsApp