Boşanma Davaları ve Boşanma Avukatlığı Nedir?
Boşanma Avukatı Dava Hazırlığını Nasıl Yapar?
Boşanma avukatı, olguları değerlendirerek boşanma davası açmak için yeterli neden olup olmadığı, kendisine anlatılan olaylardan aşağıdaki boşanma sebeplerinin gerçekleşip gerçekleşmediğini araştırır:
- Aldatma (Medeni Kanun md.161),
- Eşlerden birinin diğerinin hayatına kast edip etmediği, kötü muamelede veya onur kırıcı davranışta bulunup bulunmadığı (M.K. md.162),
- Eşlerden birinin küçük düşürücü bir suç işleyip işlemediği (M.K. md.163),
- Eşlerden birinin haysiyetsiz hayat sürüp sürmediği (M.K. md.163),
- Eşlerden birinin haksız bir şekilde ortak konutu terk edip etmediği (M.K. md.164),
- Eşlerden birinin akıl hastası olup olmadığı (M.K. md.165),
- Evlilik birliğinin taraflardan biri açısından çekilemez derecede temelinden sarsılıp sarsılmadığı (M.K. md.166)
Boşanma Avukatı Arabuluculuk Yoluna Başvurabilir mi?
Boşanma Davası Açmak İstiyorum Ne yapabilirim ?
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- Müvekkilin çocuk üzerinde velayet hakkı talebi var mı?
- Nafaka talebi var mı?
- Yeni Medeni Kanun’a göre mal paylaşımı yapılması talebi var mı?
- Maddi ve manevi tazminat talebi var mı?
Tedbir Başvurularında Boşanma Avukatının Önemi
- Şiddet mağduruna yönelik olarak şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama veya küçük düşürmeyi içeren söz ve davranışlarda bulunmaması.
- Müşterek konuttan veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi.
- Korunan kişilere, bu kişilerin bulundukları konuta, okula ve işyerine yaklaşmaması.
- Çocuklarla ilgili daha önce verilmiş bir kişisel ilişki kurma kararı varsa, kişisel ilişkinin refakatçi eşliğinde yapılması, kişisel ilişkinin sınırlanması ya da tümüyle kaldırılması.
- Gerekli görülmesi hâlinde korunan kişinin, şiddete uğramamış olsa bile yakınlarına, tanıklarına ve kişisel ilişki kurulmasına ilişkin hâller saklı kalmak üzere çocuklarına yaklaşmaması.
- Korunan kişinin şahsi eşyalarına ve ev eşyalarına zarar vermemesi.
- Korunan kişiyi iletişim araçlarıyla veya sair surette rahatsız etmemesi.
- Bulundurulması veya taşınmasına kanunen izin verilen silahları kolluğa teslim etmesi.
- Silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı Boşanma Davasında Boşanma Avukatının Rolü
- Nafaka,
- Velayet,
- Maddi ve manevi tazminat,
- Ev eşyalarının paylaşımı,
- Boşanmada mal paylaşımı,
- Katkı Payı Alacağı,
- Katılma Alacağı.
Boşanma Davası Duruşmasında Avukatın İşlevi Nedir?
Boşanma davaları yazılı yargılama usulüne tabidir. Ve özellikle HMK gereği hukuk sisteminde ciddi usul kuralları bulunmaktadır. Bu usullere riayet edilmemesi halinde esastan haklı olmak bile davayı kazandırmaya yetmez. Bir davayı kazanmak için öncelikle esas olarak haklı olmak sonrasında da usul kurallarına uymak elzemdir. Hukuk ve usul kurallarına uymak da boşanma gibi Özel hukuk davalarında çok nemlidir. Bu kurallara uyarak dava açmak ancak konusunda uzman bir boşanma avukatı aracılığı ile mümkündür.
Bu bakımdan usul kuralla uymak gerekmektedir. Hakim, tüm delillerin toplandığını, dosyanın duruşma için hazır hale geldiğini görürse taraflara celp (çağrı kağıdı) göndererek ilk duruşmaya çağırır. Bir davanın ilk duruşması çok önemlidir. İlk duruşmaya gelmeyen taraf diğer tarafın davasını genişletmesine veya sebebini değiştirmesine daha sonra itiraz edemez. Hakim, ilk duruşmada tarafların karşılıklı iddialarını içeren dilekçelerini okur; delillerin nelerden ibaret olduğunu, tarafların üzerinde anlaştığı ve çekiştiği noktaları tespit eder. Bu duruşmaya, ön inceleme duruşması adı verilir. Ön inceleme duruşmasına tarafların veya avukatlarının katılım sağlaması çok önemlidir. Bir taraf ilk duruşmaya mazeretsiz katılmadığı takdirde, diğer taraf o duruşmada davasını değiştirebilir veya genişletebilir. Bu durum, boşanma davasının duruşmasına katılmayan taraf için bir hak kaybına neden olabilir. Bu nedenle, boşanma avukatı ilk duruşmaya mutlaka katılarak savunma yapmalıdır.
Boşanma Avukatı ve İstinaf/Temyiz Başvurusu
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Boşanma Avukatı Ne Kadar Ücret Alır?
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Hakim, tarafların dosyaya getirtilmesini istediği belgelerin getirilmesi için ilgili kurumlara yazılar yazar. Bu yazılara müzekkere denilmektedir. Gönderilen müzekkereler posta yoluyla veya elden boşanma avukatı tarafından ilgili kuruma ulaştırılabilir. Kendilerine müzekkere gönderilen tüm kurumlar (polis, hastane, sgk vs.) gereğini derhal yerine getirmek zorundadır.
Boşanma Avukatı ve Hükmün İnfazı
Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?
Boşanma Avukatının Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Boşanma Avukatının Görevi Ne Zaman Sona Erer?
Çekişmeli Boşanma Davası Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bosanma davası ücreti nedir her avukat farklı bir ücret söylüyor
Boşanma davası ücretleri avukatın tabi olduğu baronun tarifesine göre değişmekle birlikte avukatlar için bu tarifedeki fiyatlar tavsiye niteliğindedir. Fakat Taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayılması halinde; mahkemelerce, dava konusu edilen tutar üzerinden bu Tarife gereğince hesaplanacak avukatlık ücretinin altında bir ücrete hükmedilemez.Bu tutara avukatlık asgari ücret tarifesi denmektedir.Avukatın bu asgari turarın altında iş alması kanuna aykırıdır. Ve Disiplin cezası gerektirmektedir.
Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.
Kayseri'de anlaşmalı boşanma davası ücreti ne kadardır