Tanıma Tenfiz davası Tanıma Tenfiz Davası,Tanıma tenfiz için Gerekli Belgeler, Şartları Nelerdir.
Tanıma ve Tenfiz Davası
Kural olarak bir mahkeme kararı ancak verildiği ülke sınırları içerisinde hüküm ifade eder. Devletlerin egemenliğinin doğal bir sonucu olan bu durumun bazı istisnaları da yok değildir.
Boşanmanın Türkiye’de Tenfizi
Kimler Tenfiz Davası Açabilir ?
MÖHUK 52. Madde de kimlerin tenfiz davası açabileceği düzenlenmiştir. Adı geçen madde de hukuki yararı bulunan herkesin tenfiz talebinde bulunabileceği belirtilmiştir. Anılan madde metninde yer alan “herkes” ve “hukuki yarar” kavramlarının içerik ve kapsamları düşünüldüğünde herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın yabancı mahkeme kararının tanınmasında “hukuki yararı” bulunan kişilerin tanıma ve tenfiz isteminde bulunabilecektir. Hatta şahsa sıkı sıkıya bağlı haklar(evlenme, boşanma, boşanmadan vazgeçme, velâyet vb.) dâhil herhangi bir hakkın dahi bu kapsamdan istisna tutulamayacaktır.
Hukuki yararın varlığı koşulunun mevcut olup olmadığı, her davada o davaya konu olayın somut özellikleri çerçevesinde, hakim tarafından değerlendirilir. Bir hakkın, mahkeme kararına gerek olmaksızın, başka bir yolla ve aynı ölçüde güvenli olarak elde edilebilmesinin mümkün bulunduğu hallerde, o hakla ilgili olarak dava açılmasında hukuki yarar bulunmazken; o hakkın ancak, mahkeme kararı ile elde edilebileceği hallerde, hukuki yararın varlığının kabulü gerekir. Kanun koyucu, bir hakkın dava dışı bir yolla elde edileceğini açıkça düzenlememiş ve hak sahibinin ayrıca bir ilam almasına gerek bulunmadığını özellikle vurgulamamışsa ve o hak ancak mahkemeden alınacak kararla sağlanabilecekse, o kararın verilmesini istemede hukuki yararın varlığı kabul edilmelidir.
Örneğin, murisinin boşanmasına ilişkin kararın mirasçılık haklarını etkilemesi ve bunu ancak mahkeme kararı ile elde edebilmesi söz konusu olan davacının, eldeki davayı açmakta hukuki yararının olduğunun ve “hukuki yararı bulunan herkes” kavramı içinde yer aldığı değerlendirilmesi yapılacaktır.
Tenfizi İstenen Kararın Kamu Düzenine Açıkça Aykırı Olması Gerekir
Yabancı mahkeme kararının tenfizine karar verecek olan mahkemenin , re’sen(kendiliğinden) dikkate alması gereken unsurların başında, tenfizi istene mahkeme kararının Türk hukuku kamu düzenine aykırı olmayacağıdır. Kamu düzeni, belirli bir ülkede, belirli bir zamanda ve belirli bir konuda kamu yararını, kamu vicdanını ve genel ahlakı çok yakından ilgilendiren, toplumun temel yapısını ve kamusal menfaatleri koruyan kurallar bütünüdür.
Bu kapsamda genel Anayasa ile düzenlenen temel hak ve hürriyetlere, milletlerarası hukukta kabul edilen temel prensiplere, iyi niyet kurallarına, adil yargılanma ve savunma hakkına, genel ahlak ve adap anlayışına, toplumun sosyal, siyasal ve iktisadi düzenine aykırı ise o ülkenin kamu düzeni aykırı olarak kabul edilir
Örnek vermek gerekirse, yabancı mahkeme kararını verirken, davalıya gerçek olmayan veya usulsüz tebligat yapılması, gerekli sürelerin verilmesi ve delilerini hakkaniyete uygun bir şekilde sunabilme imkânı vermemesi durumunda kamu düzenine açıkça aykırılık oluşturur. Bu yüzden de konu olan yabancı mahkemenin mensup olduğu devletin usul kanunlarında bu şartlar yer alsın ya da almasın, boşanma kararının Türk kamu düzenine açıkça aykırılık oluşturacağından tenfizi istenen kararın kendi ülkesinde bile geçerli olması yeterli olmayacak türkiyede tanınmayacak veya tenfizi kabul edilmeyecektir.
Örneğin, bir Türk Mahkemesi taraflar arasındaki boşanma davasını reddetmiş ve bu karar kesinleşmişse, aynı sebebe ve aynı olaylara dayanarak boşanmaya hükmeden yabancı mahkeme kararının tanınması ve tenfizi kamu düzenine aykırılık kavramı içinde kabul edilecektir.
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Nerede Açılır?
Tanıma Tenfiz Davası Yetkili mahkeme Neresidir
Tanıma Tenfiz Davası Görevli Mahkeme Neresidir
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası için Gerekli Belgeler Nelerdir ?
- Yabancı Mahkemenin vermiş olduğu boşanma kararının aslı ve onaylı örneği
- Yabancı mahkemede verilen boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu belirten şerh ya da apostil şerhi
- Yurtdışı mahkemelerinde verilen boşanma kararının Türkçe’ye yeminli tercüman tarafından çevrilmesi, ve bu tercümenin noter ya da konsolosluklar aracılığı ile onaylatılması
- Yırtdışında boşanan kişilerin pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopileri
- Boşanma tanıma tenfiz davası için avukat tutulması durumunda avukat vekaletnamesi
Tanıma ve Tenfiz Davaları Hangi Yargılama Usulüne Tabidir
Özel hukuk yargılamasında genel kural yazılı yargılama usulüdür. Eğer başka bir yargılama türü uygulanacaksa ya HMK’da ya da başka bir kanunda özel hüküm bulunması gerekir.
MÖHUK’un 55. Maddesi “Tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. İhtilâfsız kaza kararlarının tanınması ve tenfizi de aynı hükme tâbidir. Hasımsız ihtilâfsız kaza kararlarında tebliğ hükmü uygulanmaz. İstem, basit yargılama usulü hükümlerine göre incelenerek karara bağlanır.”
Basit yargılama usulünde dava dilekçe ile açılır. Dava dilekçesine yazılı deliler eklenir. Dilekçe iki nüsha olarak mahkemeye verilir. Buna göre tenfiz talebinde bulunan kişi kanunda gösterilen hususları içeren dilekçe ve ekindeki diğer belgeleri görevli mahkemesine verdikten sonra, mahkeme tarafından, bir duruşma günü tayin edilir. Tenfiz istemine ilişkin dilekçe, duruşma günü ile birlikte, karşı tarafa tebliğ edilir. Davalı tenfiz şartlarının bulunmadığına veya yabancı mahkeme ilamının kısmen veya tamamen yerine getirilmesine engel bir sebep ortaya çıktığına ilişkin itirazları esasa cevap süresi olan 2 haftalık süre içinde yapmalıdır. Süre geçtikten sonra ileri sürülecek beyanlar savunmayı genişletme yasağı olarak değerlendirilip dikkate alınmayacaktır.
Mahkemenin tenfiz kararı vermesi için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir
Ulaşım ve iletişim imkânlarının gelişmesi, bir devlet tebaasının başka bir devletin ülkesinde yaşamasının olağan bir durum olması karşısında devletler diğer devletlerin vermiş olduğu mahkeme kararlarının kendi ülkelerinde uygulanabilmesini kabul etmişler ve bunu da bir takım şartlara bağlamışlardır.
- Tenfizi kararın kesinleşmiş olması gerekmektedir.
- Tenfizi istenen kararın mutlaka mahkeme veya hakem tarafından verilmesi ve mahkeme hükmü niteliği taşıması gerekir. Belediye, Eyalet valiliği vb. idari birimlerin verdiği kararın tenfizine karar verilemez.
- Türkiye Cumhuriyeti ile ilamın verildiği Devlet arasında karşılıklılık(mütekabiliyet) esasına dayanan anlaşma yahut devlette Türk mahkemelerinden verilmiş ilamların tenfizini mümkün kılan bir kanun hükmünün veya fiili uygulamanın bulunması,
- İlamın Türk Mahkemelerinin münhasır yetkisine girmeyen bir konuda verilmiş olması,
- Hükmün kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması,
- O yer kanunları uyarınca, kendisine karşı tenfiz istenen kişinin hükmü veren mahkemeye usulüne uygun bir şekilde çağrılmamış veya mahkemede temsil edilmemiş yahut bu kanunlara aykırı bir şekilde gıyapta hüküm verilmiş ve bu kişinin yukarıdaki hususlardan birine dayanarak tenfiz istemine karşı Türk Mahkemesine itiraz etmemiş olması,
- Türklerin kişi hallerine ilişkin yabancı ilamda Türk kanunlar ihtilafı kuralları gereğince yetkili kılınan hukukun uygulanmamış ve Türk vatandaşı olan davalının tenfize bu yönden itiraz etmemiş olması.
Tanıma Tenfiz Davalarında tebligat süreci nasıl işliyor
Bu konuda daha detaylı bilgiye ve hangi ülkelerin bu anlaşmaya taraf olduklarına Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün sitesinden ulaşabilirsiniz.
Tenfiz davası ne kadar sürer ?
Yurtdışında Boşananlar Türkiye’de Dava açması Gerekir mi ?
Yurt dışında Boşandım Ne Yapmam Gerekir
Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
Yurt dışında açılan boşanma davaları sonucunda evliliğini sonlandıran Türk vatandaşları açısından bu boşanma işlemi Türkiye’de direk olarak geçerli olmamaktadır. Yani diğer bir değişle yabancı mahkemelerin vermiş olduğu boşanma kararı sadece davanın açıldığı ülkede geçerlidir. O yüzden yurt dışında boşanmış kişiler Türkiye’de hala yasal olarak evli görünürler. Bu durum ileride, miras davalarına, mal paylaşımına, yeniden evlenme… gibi bir çok konuda sıkıntı yaşanmasına neden olmaktadır. Tanıma tenfiz davası açılarak bu sorun çözülebilir. Tanıma tenfiz davası, bireylerin yabancı ülkede verilen mahkeme kararlarını ülkemizde geçerli kılmak adına açmaları gereken dava türüdür.
Boşanmanın Türkiye’de tanınması, yurtdışı boşanmalarda verilen mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi adına açılması gereken dava türüdür. Boşanma tanıma davası nasıl açılır, boşanma tanıma davası için gerekli belgeler nelerdir ve bu dava nerede açılır gibi ayrıntılı bilgiler için Boşanma Tanıma Davası Nasıl Açılır adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Tenfiz davalarında vekalet ücreti nedir:
Tenfiz davalarında ihtiyati haciz kararı verilebilir mi:
Tanıma tenfiz davaları sadece boşanma için mi açılır?
Yurt Dışına Tebliğat Nasıl Yapılır
Birinci Tebliğat Yönetimi
Tanıma tenfizle ilgili olarak yargıtayın geliştirdiği içtihatlardan bazıları
- Yabancı Mahkeme Kararının Yetkili Yabancı Ülke Makamlarınca Tercümelerinin de Yetkili Türk Makamlarınca Onanmış Olması Şartı
- Hollanda Rotterdam Mahkemesi Tarafların Boşanmasına Ve Velayetin Birlikte Kullanılmasına Karar Vermesi – Türk Kanunlarına Aykırı Olması/Talebin Velayet Hariç Boşanma Açısından Kabul Edileceği
- KISMİ TENFİZ ( Hollanda Rotterdam Mahkemesi Tarafların Boşanmasına Ve Velayetin Birlikte Kullanılmasına Karar Vermesi – Türk Kanunlarına Aykırı Olması/Tenfiz Talebinin Velayet Hariç Boşanma Açısından Kabul Edileceği )
- Boşanma – Karar Verilirken Savunma Hakkının İhlal Edilmiş Olmasının Türk Kamu Düzenine Açık Aykırılık Oluşturduğu/Mümkün Olmadığı
- Tenfizi istenen, tarafların boşanmalarına ilişkin yabancı mahkeme ilamının tasdikli tam suretinin dosyaya ibrazı temin edilmeden verilen karar, eksik incelemeye dayandığından, doğru değildir.
- Velayet ve Nafaka Konusundaki/İcrai Nitelikte Olduğu – Kararının Tanınması Değil Tenfizi İstenebileceği
- Yabancı Mahkemenin Türk Hukukunu Uygulamaması veya Yanlış Uygulaması Başlı Başına Kamu Düzenine Açık Aykırılık Oluşturmadığından Engel Teşkil Etmediği
- Yabancı Mahkeme Kararlarının Tanıma ve Tenfizine İlişkin Davalarda İlk Oturuma Kadar Yetki İtirazı Yapılabileceği
- Karar Verilebilmesi İçin İlamın Taraflarının veya En Azından Birinin Türk Vatandaşı Olmasına Gerek Bulunmadığı
- Yabancı Mahkeme İlamının İlamı Veren Yargı Organı Tarafından Onanmış Örneğinin ve Onanmış Tercümesinin Sunulmasının Yeterli Olduğu
- Yabancı Mahkeme İlamının Kesinleştiğini Gösteren Onanmış Yazı İle Onanmış Tercümesinin Eklenmesi Zorunluluğu
- Yabancı Mahkemenin Türk Hukukunu Uygulamaması veya Yanlış Uygulaması Başlı Başına Kamu Düzenine Açıkça Aykırılık Oluşturmadığı ve Tanımaya da Engel Olmadığı
- Manevi Tazminat Davası Hakkının Kullanılabilmesi Yabancı İlamın Tanınmış Olması Halinde Mümkün Olacağından Zamanaşımı Süresi de Tanıma Kararının Kesinleşmesiyle Başladığı
- Yabancı Mahkemelerden Hukuk Davalarına İlişkin Olarak Verilmiş ve O Devlet Kanunlarına Göre Kesinleşmiş Bulunan Kararların Türkiye’de İcra Olunabilmesi Yetkili Türk Mahkemesi Tarafından Tenfiz Kararı Verilmesine Bağlı Olduğu
Boşanma Tanıma Tenfiz Davası Konusu Olan Ülkeler
Almanya, Hollanda, İngiltere, Amerika, Avusturya, Kanada, İsviçre, Belçika, Fransa, Norveç, Avustralya, Azerbaycan,Türkmenistan,Rusya,Ukrayna,İsveç,Slovakya,Macaristan,İtalya,İspanya,Mısır,Japonya,Çin,Gürcistan,Bulgaristan,Yunanistan,Makedonya
Tanıma ve Tenfiz hakkında BURAYA TIKLAYARAK bizimle irtibata geçebilirsiniz
No comment