Teminat Senedi Nedir ?
kıymetli evrak niteliği taşımayan sosyal ve iş hayatında güvence kapsamında hazırlanan ticari ve hukuki belgedir.
Teminat Senedi ile Borç Senedi arasındaki fark nedir?
Teminat senedi sözleşme konusu iş hiç yapılmaması veya eksik yapılması durumunda tarfların kendilerini güvence altına almak için düenledikleri hukuki belgedir.
Borç Senedi ise ;Tarafların para veya mal konusuna ilişkin vadesi tutarı belirli olan ödeme sözü niteliği taşyan sebepten bağımsız vafsı olan kıymetli evrak kambiyo senedidir.
Teminat senedinin unsurları nelerdir
- Vade kısmına “Teminat Senetidir” ibaresi yazılmalıdır.
- Ayrıca senetin ön yüzüne “Şu sözleşmeye konu olarak hazırlanmıştır ” yazmalıdır,
- Hazırlanacak olan senetin arka yüzüne Hangi konu için teminat senedinin hazırlandığı özetlenmelidir.
- Özet kısmında “-şu,şu anlaşma üzerine bu teminat sözleşmesi hazırlanmıştır, sözleşme konusu tamamlandığında teminat senetinin hükümleri geçersizdir, ciro edilemez” notu borçlunun güvenliği açısından yazılması önemlidir.
Bu şartları sağlamayan senetler teminat senedi niteliğinin taşımazlar.
Yargıtayın verdiği içtihatlar gereğince senedin üzerinde yalnızca teminat yazması senedin teminat senedi olmasını sağlamaktadır.senette “teminat senedidir” ifadesinin yer alması gerekmektedir.
Ayrıca yargıtayın bu teminatın ne için verildiğini de belirtilmesi gerektiğini belirtmektedir.
Sadece senet üzerinde “Teminat Senetidir” ibaresi yeterlimidir?
Senette tek başına “Teminat senedidir.”ifadesi senede taminat senedi hüviyeti kazandırmaz.
12. Hukuk Dairesi E. 1998/2346 K. 1998/3140 sayılı kararında • TEMİNAT SENEDİ ( Bedeli Teminat İbaresi Tek Başına Senedin Teminat İçin Verildiğini Göstermez ) şeklindedir.
Senedin Teminat Senedi Olmasının Sonuçları
Teminat Senetlerinde İcra takibi ve Haciz işlemleri açısıdan
Örneğin bir firmadan 250tl’ye ingilizce hazırlık seti aldınız ve parasını da peşin ödediniz ve ürünün size eksik teslim edilme ya da teslim edilmeme durumlarına yönelik kendinizi güvence altına almak için karşı taraftan 250tl’lik teminat senedi alabilirsiniz. takdirde eğer mal size teslim edilmezse veya eksik/ayıplı teslim edilirse elinizdeki senetle kendinizi güvenceye alabilirsiniz.
Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus,elinizdeki teminat senediyle kambiyo senetlerine mahsus haciz takibi yapamazsınız.Çünkü teminat senetleri kambiyo senedi vasfını taşımaz sadece güvence belgesi niteliğindedir.
Teminat senedi yapılan sözleşmeye veya işe yönelik güvence sağlayan belge niteliğindedir.Bu belge kambiyo senetlerine mahsus takip yapılmasını sağlamaz ancak bu alacak için yargı yoluna başvurulduğu takdirde teminat senedi ona bağlı sözleşmeyi ve tutarı içerdiğinden ispatı sağlayacak belge niteliğinde olacaktır..Ayrıca ilamsız takip de yapılmasına bir engel yoktur.
Senedin Teminat Senedi Sayılmamasının Sonuçları
senedin teminat senedi sayılmamasının en önemli sonucu eğer senet geçersiz değilse kambiyo senedi vasfını sağlıyorsa kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip yapılabilecektir.
Teminat Senetleri Üçüncü Kişilere Ciro edilebilir Mi?
Sözleşmeye güvence olan teminat senetlere sözleşmeden bağımsız nitelik kazanmadıklarından üçüncü kişilere ciro edilemezler.
Yazar
Av. İbrahim DURAN
Kambiyo senetleri ve teminat senetleri hakkında BURAYA TIKLAYARAK bizimle irtibata geçebilirsiniz
No comment