loading

Davasız Yargılama Olmaz İlkesi

Ceza hukukun en temel ilkelerinden biri davasız yargılama olmaz ilkesidir. Davasız yargılama olmaz ilkesi ;Her hangi bir kişi hakkında  ceza verilebilmesi için hakim önüne getirilmesi gerekmektedir. Yani bir kişi hakkında ilgili soruşturma ve kovuşturma faaliyetleri yürütülmeden ceza verilmesi mümkün değildir. Bu ilke aynı zamanda idari eylem ve işlemlerle de ceza verilmesinin önüne geçmektedir.
Daha detaylı örneklendirmek gerekirse Kayseri’de yaşayan A şahsının B şahsının malına zarar verdiği ve bu suçtan Kayseri asliye ceza mahkemesinde yargılandığı bir davada yargılama faaliyeti esnasında fark edilmeyen bir suç sonradan fark edilirse örneğin bu şahsın hırsızlık yaparken evdeki bazı mallara da zarar verdiğini hakim in kovuşturma esnasında öğrendiği durumda hakim bu suçtan kovuşturma yargılama yapmadan karşı tarafı dinlemeden savunma hakkı vermeden yani mala zarar verme suçunda da yargılama yapmadan bu suçtan suç veremez sadece diğer suçtan ceza verebilir. Bu ilke olmasaydı insanların kendilerini savunmadan haklarında ceza verilebilmesi mümkün olacak ve verilen cezadan bırakın savunma yapmayı  yargılama yapılmadan ve haberi dahi olmadan ceza verilmesi durumuyla karşılaşabilecekti.Bu bakımdan bu ilkenin işletilmesi ceza hukukun temeli olan savunma hakkının temelini oluşturmaktadır.
Davasız yargılama olmaz ilkesinin Dayanağı ise CMK  225 maddesidir. Maddeye göre  mahkeme ancak iddianamede belirtilen suçlardan dolayı şahsa ceza verebilir. Yani savcılık tarafından  hangi suçtan iddianame düzenlendiyse o suçtan ceza verilmedir.
Bu bağlamda CMK ya göre suç vasfının değiştiği durumlarda dahi sanığa ek savunma hakkı verilmeden o suçtan ceza verilemez. Örneğin Kayseri’de yaşayan Yasin adlı şahısın Ahmet isimli şahısın cebinden telefonu çaldığı ve hırsızlık suçundan iddianame düzenlenip Kayseri Asliye Ceza Mahkemesinde yargılama devam ederken Hakim bu suçun aslında hırsılık değil yağma suçu oluştuğunu anladığında bunu sanığa ihbar edip ek bu konuda ek savunma verip ona göre ceza vermek zorundadır.

3 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

S.S.SHemen Ara!WhatsApp